Barnehagestart – det er helt normalt, og helt greit å grue seg

Barnehagestart, 10 tips til barnehagestart

Barnehagestart!
Det er helt normalt, og helt greit å grue seg

Barnehagestart - 10 tips til barnehagestart

Hvert år er det ca. 60.000 barn som har sin aller første og spente dag i en barnehage. Her gir vi deg 10 gode råd til hva du bør gjøre før og etter barnehagestart. Følger du rådene unngår du forhåpentligvis de største fellene og blir bedre forberedt til barnehagestart. Og husk, når du er rolig blir barnet ditt også tryggere.

Barnehagestart, glad gutt med maling på fingrene

1. Vær godt forberedt til barnehagestart!

Når sommerferien er over, skjer alt på en gang. Barnehagestart skjer samtidig som du begynner i jobb igjen, og det er vanskelig å få tid til alt. Det er da du blir stresset, og det er da du får dårlig samvittighet. Stressnivået øker. Jo mer du har gjort klart i forkant, jo mer tid har du til å være til stede for ditt barn de første ukene etter barnehagestart. Når du gir barnet en trygg og rolig start på barnehagetilværelsen, får barnet en trygghet som tas med videre.

 

2. Fyll opp garderoben

Sørg for at barnet har alt det trenger, allerede den første dagen. Det er kjedelig for de voksne i barnehagen å sende melding til deg om at barnet mangler regntøy. Og, det er kjedelig for deg å måtte skaffe regntøy (helst med en gang) og sende med til barnehagen. Men det er aller kjedeligst for barnet som ikke kan være med ut og leke fordi regntøyet mangler. Hva som bør være med i barnehagen kan variere litt, men denne listen er et godt utgangspunkt:

  • Regntøy
  • Parkdress (utedress)
  • Ullundertøy (det er kaldt å sitte på bakken)
  • Varme sokker
  • Minst to komplette skift
  • Støvler
  • Gode sko
  • Innesko
  • Votter, lue og skjerf
  • Bleier
  • Turutstyr (sekk, drikkeflaske, termos, matboks, sitteunderlag)
  • En personlig «trøsteting», for eksempel en bamse

Skal barnet sove i barnehagen, vil du sannsynligvis også ha med en sovevogn og en voksi-pose eller tilsvarende.

Strykelapper

 

3. Nå er selve dagen her

Nå er det viktig at du forbereder barnet godt. Det betyr at du må være klar og tydelig når du forteller hva som skal skje. Det er ikke nødvendig å forberede barna ved å snakke om hva som skal skje uker i forveien. Gi beskjed et par dager i forveien om at barnet skal i barnehage mens mamma og pappa er på jobb. Hvis dere har vært på besøk i barnehagen før sommerferien, er det absolutt en fordel. Da kan barnet leke litt i sandkassen og hilse på noen av de voksne. På den måten oppfattes barnehagen litt tryggere og litt mindre ukjent når de skal være der alene første gang.

Vær rolig

Det aller viktigste er likevel at du ikke overfører noe av din uro til barnet. Hvis du sier at barnehagen er trygg og god og at alle som jobber der en snille, mens kroppsspråket ditt SKRIKER at dette er ubehagelig og vondt, så greier du ikke å lure barnet. Du må være trygg og rolig, særlig når du sier «ha det». Greier du det ikke, er det kanskje bedre at ektefellen din tar seg av barnehagetilvenningen.

Når du går, sier du klart og tydelig «ha det», før du går. Ikke snu i døra selv om barnet strigråter. Barnet gråter helt sikkert ikke så lenge, men hvis du snur, forlenger du den vanskelige avskjeden. Vil du at barnet skal få ekstra trøst, er det mye bedre at du forteller de voksne i barnehagen hva som roer ditt barn; er det en spesiell sang, en god bamse eller en favoritthistorie?

Barnehagestart, gutt som gråter

Vær oppmerksom på at det ikke er noen lovfestet rett til fri i forbindelse med barnehagestart. Jobber du i en bedrift med tariffavtale, har du sannsynligvis rett til «velferdspermisjon inntil 10 dager når viktige velferdsgrunner foreligger», men det er opp til den enkelte arbeidsgiver å gi regler om hva som omfattes av denne ordningen. Sjekk med din arbeidsgiver i god tid hva som gjelder.

 

4. Tilvenning i barnehagen

Stort sett holder det med de vanlige tre dagene med tilvenning. Men det er mange barn (og mange voksne) som trenger litt mer tid, og det er helt normalt – og helt greit. Tror du at du kommer til å trenge mer enn tre dager, så spør barnehagen om det er greit å begynne en mandag. Da slipper du å være nesten ferdig med tilvenningen på fredag, for så å måtte begynne med ny mini-tilvenning på mandag.

 

5. Hva har du gjort i dag?

Det er mye som skjer i løpet av en lang dag i barnehagen, og barnet har mange inntrykk å bearbeide og mye å fortelle. Problemet er at det er så veldig vanskelig å huske hva som har skjedd akkurat i dag når du spør … Gjør det gjerne til en vane å spørre de voksne i barnehagen hva de har gjort i løpet av dagen når du henter, så kan du hjelpe barnet i gang med å fortelle. For det er helt sikkert mye å fortelle, og barnet har godt av å dele både gleder og utfordringer med deg!

 

6. Sosialt nettverk

Det er veldig godt for barna å se at du snakker med de voksne i barnehagen, tiltaler dem ved navn og har et godt forhold til dem. Dette er noen av de nærmeste omsorgspersonene for ditt barn, og det er naturlig for barnet at du også er nær dem.

Det er også fint om du har et godt forhold til de andre foreldrene. Etter hvert vil barnet ha med seg venner fra barnehagen hjem på besøk, eller selv bli med hjem til et av de andre barna. Da gir det god trygghet for både deg og barnet at du kjenner hele familien som barnet besøker. Og det er ingen grunn til å vente med å bli kjent til de begynner å besøke hverandre. Bli kjent allerede i dag, det vil du være glad for senere.

 

Barnehagestart, forstå barnets signaler

7. Forstå barnets signaler

Selv om tilvenningen har gått veldig bra, merker du kanskje endringer hos barnet etter litt tid. Ofte får de litt endret sovemønster eller blir mer klengete. Det er helt normalt, og kanskje er det litt godt for begge to å være litt klengete den første tiden etter barnehagestart.

Husk at det er normalt å bli litt ekstra sliten etter en dag med nye venner, nye voksne og mange nye inntrykk. En dag i barnehagen er en lang dag med hektisk aktivitet og høyt støynivå. I beste fall har du anledning til å hente tidlig og gi barnet ditt et par korte dager hvis du merker at han blir litt ekstra sliten og trett etter en måneds tid.

 

8. Sett av tid til sykdom ved barnehagestart

Selv om du har verdens beste immunforsvar og ikke har vært forkjølt på 20 år, er det bare å forberede seg. Det er mye smitte i barnehagen, og barna blir garantert syke. Sannsynligvis greier de å smitte deg også. Og det er ikke noe du kan gjøre for å unngå det (og du ville ikke gjort det om du kunne, barna har godt av å bli utsatt for smitte for å utvikle sitt eget immunforsvar). Her tenker vi selvfølgelig på vanlig forkjølelse og ikke covid. 

Det første barnehageåret er preget av snørr og feber. Av og til kan barnet gå i barnehage til tross for at det hangler litt, men ofte må du holde barnet hjemme. Da må du ha mulighet til å ta deg ordentlig fri fra jobb og være ordentlig sammen med den syke. Av og til tar det tid å bli skikkelig frisk igjen, og det kan være en utfordring å være tålmodig nok. Dette er en stor frustrasjon for både foreldre og barnehage, og vi blir nok aldri helt enige om når barnet er friskt nok til å komme tilbake.

 

Elsk barnet ditt

9. Elsk barnet ditt

Det 9. rådet er det aller viktigste, men heldigvis også det enkleste. Så lenge du elsker barnet ditt så høyt som du gjør, så vet jeg at du vil gjøre ditt beste for å skap en trygg og god ramme rundt barnehagestart. Og da er det også svært sannsynlig at du greier det. Støter du på utfordringer, er det ingen grunn til å fortvile. De ansatte i barnehagen er der for dere, og de har gode rutiner for å hjelpe dere trygt gjennom de første, utfordrende ukene.

 

Husk navnelapper til barnehagestart

10. Fest navnelapper på klær, sko og andre eiendeler

Alle klær og eiendeler som barnet ditt har med i barnehagen skal merkes med navnelapper. Her er et supertips: Du blir veldig populær  i barnehagen om du merker klær og eiendeler før første dag i barnehagen 🙂

Du kan bestille dine navnelapper her:   

 

1.

Skriv inn tekst

2.

Velg bilde

4.

Velg antall

130 stk. strykefrie navnelapper179kr
170 stk. strykefrie navnelapper219kr
260 stk. strykefrie navnelapper299kr
2.

Velg bilde

3.

Velg bakgrunn

4.

Velg antall

130 stk. strykefrie navnelapper179kr
170 stk. strykefrie navnelapper219kr
260 stk. strykefrie navnelapper299kr

 

 

Relaterte produkter:
Minilapper (til smokker og små ting)
Hjertelapper (design av Fam Irvoll)
Eksklusive navnelapper (design av Camilla Rørvik)
Skolapper (til merking av sko)
Strykelapper (til permanent merking av klær)

Lykke til !

 

Var artikkelen nyttig for deg? Del den med dine venner: 

Se alle våre navnelapper